dinsdag 17 januari 2017

Griep? Hier knap je van op!

Griep? Hier knap je van op!

9 voedingstips voor als je niet lekker bent
Ben je verkouden of heb je de griep? Grote kans dat je eetlust minimaal is. Toch kun je je beter gaan voelen wanneer je wel iets eet. Bijvoorbeeld een kopje kippensoep of een ijsje. Negen voedingstips waarvan je opknapt als je je grieperig voelt.
Als je ziek bent, heb je misschien helemaal geen zin in eten. Maar eten geeft je lichaam energie en dat heb je nu precies nodig om te herstellen.

Van de volgende voedingsmiddelen knap je op:
 

Tip 1: Een sandwich met kip

Kip is rijk aan eiwit, een belangrijke voedingsstof. Als je verkouden bent, proef je vaak minder.     Voeg voor de smaak daarom een beetje cranberrysaus op de sandwich toe.

Tip 2: Een ijsje

Een ijzig koud ijsje kan een pijnlijke, gezwollen en/of droge keel verzachten.                                         Ook kan het helpen om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens de griep.                                       Tijdens een verkoudheid of griep is het superbelangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Maak zelf ijsjes van bijvoorbeeld pure vruchtensap.

Tip 3: Groentesap

Waarschijnlijk heb je geen zin om in de keuken te staan om een salade of iets anders te maken. Neem om groente binnen te krijgen een glas tomatensap of bietensap. Meer zin in een zoete smaak? Ga dan voor een glaasje versgeperste sinaasappels.

Tip 4: Kippensoep

Geen verrassing, kippensoep hoort natuurlijk thuis in dit overzicht van voedingsmiddelen die goed voor je zijn tijdens een griepje of verkoudheid. Al eeuwenlang krijgen mensen het voorgeschoteld tijdens griep en verkoudheid. Het heeft niet voor niets de bijnaam Joodse penicilline. Van een kopje goed hete kippensoep begin je meteen te zweten, gaat je neus open en komt het slijm los.

Tip 5: Geroosterd brood

Neem bij de kop kippensoep een geroosterde boterham of een cracker. Als je maag niet veel kan hebben, is dit het beste wat je kunt nemen.

Tip 6: Knoflook

Durf je het aan, een beetje knoflook door de soep? Knoflook zou namelijk erg gezond zijn. Niet alleen versterkt het je immuunsysteem, ook zou het luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat knoflook een antibacteriële werking heeft. Dit is echter onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Tip 7: Gember

Buikpijn? Misselijkheid? Gember is een huismiddeltje dat vaak wordt gebruikt om deze symptomen te verzachten. Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat gember helpt bij het bestrijden van ontstekingen. Voeg het vers geraspt toe aan ander voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.

Tip 8: Hete thee

Groene, oolong en zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten. Oolong is half gefermenteerde thee, tussen zwarte en groene thee in, met een kenmerkende notige smaak. Ademhalen in het stoom van de thee helpt bij verstopping van de neus. Voeg een lepel honing en een scheutje citroen toe om je zere keel te verzachten.

Tip 9: Banaan

In zijn geheel of gepureerd, een banaan is erg veilig om te nemen en zal niet snel 'verkeerd' vallen. Een banaan is vaak het eerste dat artsen aanbevelen bij herstel na een buikgriep. In vergelijking met ander fruit bevat een banaan weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.

woensdag 4 januari 2017

Zo werkt Amazon aan het magazijn van de toekomst

Zo werkt Amazon aan het magazijn van de toekomst

Zo werkt Amazon aan het magazijn van de toekomst
De Amazon-robots vervoeren pallets met bestelde producten Beeld © Bloomberg
In twee jaar tijd is het aantal robots dat in de Amazon-magazijnen werkt verdriedubbeld: inmiddels brengen 46.000 robots pallets met bestelde spullen naar de juiste plek. Maar Amazon werkt ook aan bezorgdrones en zelfs vliegende magazijnen om producten zo snel mogelijk bij de klant af te leveren.
In 2013 begon Amazon met een bescheiden leger aan robots: 1000 stuks, gemaakt door zijn eigen robotdivisie. Door de robots hoeven medewerkers niet meer al die lange gangpaden af te lopen om een bestelling samen te stellen. De robots brengen pallets met producten langs en de werknemer kiest uit elke pallet de juiste producten voor de bestelling.
Door het gebruik van de robots kan Amazon in minder dan één minuut een bestelling samenstellen, inpakken en op de post doen. Daarom is het aantal robots in drie jaar tijd gegroeid naar 46.000 stuks
De tekst loop door onder de video:
De robots worden ingezet in een derde van alle warenhuizen van Amazon. Het idee achter de robots is simpel: het zijn rijdende dozen die een pallet met producten optillen. In die pallet zitten één of meerdere producten voor een bestelling. In de juiste volgorde rijden ze achter elkaar aan, door verschillende sensoren weten ze de weg en botsen ze niet tegen elkaar aan.

Precies afgepast

Nadat de Amazon-medewerker alle producten voor een bestelling in een gele doos heeft gestopt, wordt de doos vervoerd naar de inpakkers. Het bestelsysteem weet hoeveel producten er zijn besteld en toont welke maat doos er kan worden gebruikt. Vervolgens stopt de medewerker bubbeltjesplastic in de doos en tapet de doos vast via een apparaat dat precies de juiste lengte tape geeft. 
De doos met de bestelde producten wordt dan op de band geplaatst en met een machine van een adreslabel voorzien. Daarna worden de pakketjes in de bezorgbus geladen, op weg naar hun bestemming. 

Eerste succesvolle dronelevering

Amazon zet naast robots ook drones in om producten sneller bij klanten te leveren. In Groot-Brittannië, waar de droneregels een stuk soepeler zijn dan in de VS, is in december de eerste succesvolle dronebezorging voltooid: een Amazon Fire tv-stick met een zak popcorn. De drone kan vooralsnog alleen lichte producten (tot 2,5 kilo) meenemen.
De webwinkel wil in de toekomst binnen een half uur na bestelling pakketten thuis bezorgen. De bedoeling is dat er verschillende drones worden gebouwd die allemaal een ander soort klimaat aankunnen. Zo moet de ene drone ervoor zorgen dat de impact bij een botsing niet al te groot is en moet de ander vooral bestendig zijn tegen flinke windstoten.
De drones weten hun afleverpunt via een apparaatje dat de klant in zijn tuin plaatst, waarmee de droneleveringen vooral interessant zijn voor mensen die op het platteland wonen. Dat geldt met name voor de VS, waar veel mensen door de grootte van het land afgezonderd wonen.

Vliegend magazijn voor drones

Dat Amazon grootste plannen heeft voor droneleveringen, blijkt ook uit de nieuwe octrooiaanvraag (foto onder) voor vliegende magazijnen die deze drones bevoorraden. Het zijn een soort vliegende distributiecentra in zeppelins. Als voorbeeld noemt Amazon een grote sportwedstrijd waarbij het bedrijf vanuit de zeppelin drones zou kunnen bevoorraden met snacks en sportsouvenirs.
De zeppelin wordt bevoorraad met behulp van een shuttle die mensen, producten en drones naar boven kan brengen. Als het aan Amazon ligt, worden er vanaf de zeppelin ook commercials uitgezonden om de aandacht te trekken van de mensen in en om het stadion.
Maar voordat dit scenario werkelijkheid wordt, moeten droneleveringen de gewoonste zaak van de wereld zijn. Dat is het, mede door strenge regelgeving en allerlei technische obstakels - hoe bezorg je met een drone veilig een pakketje voor een flatbewoner of bezoeker van een sportwedstrijd? - nog lang niet. 

Help! Robots nemen onze banen over

Robots zijn nooit ziek (of nouja, ze hebben soms een mankementje), hebben geen salaris en pensioen en zijn vaker sneller dan mensen. Geen wonder dat veel banen - van handwerk tot journalistiek en zelfs medisch specialisatiewerk - worden vervangen door robots. 
Volgens onderzoekers van The Guardian is dat niet per se slecht: als robots en systemen routinewerk uit handen nemen, kunnen we ons focussen op creatieve taken waarvoor we meer moeten nadenken. En: werken met mensen, waarbij emotie komt kijken, zal altijd van belang blijven.

Een werknemer pikt alle juiste producten uit de rij van robots-met-pallets (beeld: Bloomberg)
Ook Amazon denkt niet dat hun robots hun menselijke werknemers gaan vervangen. De cijfers bevestigen dat: toen Amazon begon met het inzetten van robots had het 200.000 werknemers, in oktober van dit jaar waren dat er 268.000. 
"Als je op één plek efficiënt wordt, investeert je in iets nieuws", zegt Dave Clark, vicepresident wereldwijde operaties bij Amazon tegen Wired. "Ik zie die cyclus nog heel lang doorgaan."

Dit is de 'Tesla-killer' van Faraday Future

Dit is de 'Tesla-killer' van Faraday Future

Dit is de 'Tesla-killer' van Faraday Future
Tesla-rivaal Faraday Future heeft zijn zelfrijdende elektrische auto gepresenteerd. Hij heeft een vermogen van 1050 pk en een bereik van ruim 600 km.
De elektrische auto FF 91 is vannacht door de Amerikaanse startup Faraday Future gepresenteerd tijdens de CES-beurs in Las Vegas. De auto trekt op van 0 naar 100 km/u in 2,4 seconden, sneller dan de huidige Tesla's. Ook zou de accu van de FF 91 sneller zijn op te laden dan andere elektrische auto's. 

Reserveren kan al

De introductiedatum en prijs van de FF 91 zijn nog niet bekend. De auto die Faraday Future in Las Vegas demonstreerde is nog niet het definitieve productiemodel. De auto was wel rijdend te zien, maar nog niet alles van het interieur werd getoond.
Reserveren van een van de eerste 300 FF 91-modellen is mogelijk voor een borgsom van 5000 dollar. De levering van die eerste reeks auto's vindt pas in 2018 plaats. De eerste FF 91 wordt in maart via een veiling verkocht.  

Inparkeren

De FF 91 moet allerlei zelfrijdende functies krijgen. Zo moet de auto zijn eigen parkeerplek kunnen vinden en vervolgens zonder tussenkomst van de bestuurder kunnen inparkeren. Een demonstratie slaagde in Las Vegas wel op het parkeerterrein, maar ging mis op het podium.
De auto beschikt voor de autonome functies over 10 camera's aan de voor- en achterkant, 13 radars, 12 ultrasonische sensoren en een 3D LIDAR-sensor, die met behulp van lasers de afstand tot objecten bepaalt. Op een volle accu is de FF 91 in staat om 600 kilometer ver te rijden.

Snelladen

Opladen kan behalve via gewone stopcontacten ook met speciale snelladers. Faraday Future belooft dat ook draadloos opladen mogelijk zal worden. De deuren van de auto zijn via Bluetooth te openen met behulp van een smartphone-app die werkt met gezichtsherkenning.
Speciale verlichting moet voetgangers duidelijk maken als de zelfrijdende functie is geactiveerd.

Financieel zwaar weer

Onlangs kwam naar buiten dat Faraday Future met grote financiële en organisatorische problemen kampt. Het bedrijf zou moeite hebben met het op tijd betalen van leveranciers en enkele belangrijke managers stapten op.
De grote investeerder in Faraday Future is de Chinese miljardair Jia Yueting, die bekend is van de 'Chinese Netflix' LeEco. Dat bedrijf werkt ook aan een eigen elektrische auto, waarvan het conceptmodel is ontworpen door Faraday Future. 

Tesla

Concurrent Tesla maakte vandaag bekend dat het in 2016 in totaal 83.922 auto's heeft geproduceerd. Dat is minder dan het target van 90.000. Het aantal geproduceerde auto's steeg wel met 64 procent.

Zo kick je in 2017 af van je smartphone

      Zo kick je in 2017 af van je smartphone


Geef toe, wanneer ben je voor het laatst de deur uitgegaan zonder smartphone?           En hoe vaak keek je het afgelopen uur op dat schermpje? Maar geen paniek, want 2017 wordt het jaar waarin jij definitief afkickt van de smartphone. Zo grijp je de macht weer terug.
Concentratieproblemen, slechte schoolresultaten, ontevreden collega's, verwaarloosde vriendschappen of een relatie die op de klippen loopt: dwangmatig telefoongebruik kan fikse schade aanrichten.
Sterker nog: uit Canadees onderzoek blijkt dat een intensieve 'digitale levensstijl' ten koste gaat van je concentratie in het 'echte' leven.

Ongezonde gewoonte

Dat wil natuurlijk niemand. Maar gelukkig: aan het dwangmatige, tijdrovende en vaak doelloze gebruik maken van je smartphone komt binnenkort een einde. Tenminste,         als je het stappenplan volgt dat schrijver Marnix Pauwels (voormalig alcohol- en drugsverslaafde) heeft opgesteld. 
Hij vergelijkt de smartphone in zijn handboek 'Leg dat #@!ding nou ’ns weg!'                 met drank, opium, winkelen en seks. Pauwels: "Ik ben verslavingsgevoelig en             herken de symptomen. De ontsnapping, de directe kortstondige beloning en             vooral: de mateloosheid. Het is voor veel mensen een ongezonde gewoonte.           Doseren zorgt voor een prima tussenoplossing."

Vooral sociale media zijn populair op de smartphone. (Beeld: Getty)
Helemaal stoppen is waarschijnlijk geen optie, maar wil je het aantal contactmomenten (bij jou ook honderden keren per dag?) met je smartphone verminderen, doe dan het volgende:

1.  Gezonde argwaan

Net als bij verslavende middelen is de eerste stap het besef. Pauwels: "Je moet voor jezelf tot de conclusie komen: dit is overdreven of zelfs obsessief gebruik. Kortom: ik kijk echt te veel op mijn smartphone en wil niet dat dit ding mijn leven gaat regeren."

2. Monitoren

Kijk of dat klopt door bijvoorbeeld een appje te installeren. Zo kwam ondergetekende er via screen time trackers Moment en BreakFree achter dat met een gemiddeld gebruik  van ruim twee uur per dag wel wat minder kan. Pauwels: "En dat valt nog mee, dat is echt de onderkant. Voor de meeste mensen valt de uitkomst erg tegen omdat zij overmatig gebruik, net als bij drank, enorm onderschatten."
Mensen onder druk zetten om hun smartphonegebruik wat in te dammen, werkt in zijn ogen niet. "Dan klappen ze direct dicht, alsof je hun leven verandert. We vinden onze telefoon zó prettig: wat het met ons brein doet interesseert ons eigenlijk niet zo veel."
Nomofobie?
Het wordt gekscherend nomofobie genoemd: No Mobile Phobia: de angst om onbereikbaar te zijn. Maar bestaat er wel zoiets als smartphone-verslaving? We vragen het Gert-Jan Meerkerk van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO).
Meerkerk: "Er zijn weinig cijfers. De criteria waar je zo'n diagnose op baseert zijn er nog niet bij de smartphone. Maar er is wel iets aan de hand: het aantal toepassingen blijft maar groeien. Daarmee neemt de smartphone een steeds belangrijkere plek in ons leven in. En dan zijn er altijd mensen die daarvoor vrezen. Het is een relatief nieuw fenomeen dus wat normaal of excessief is, moet zich nog uitkristalliseren." 

3. Verzamel alternatieven

Vervolgens stel je de kritische vragen. Pauwels: "Stel jezelf de vraag: wat kan ik beter doen? Luister ik nog wel naar de mensen om mij heen? Kan ik nog in de kroeg zitten met vrienden zonder die telefoon die constant om aandacht schreeuwt? Kan ik in een gesprek nog wel de diepte ingaan?"
Het grootste misverstand daarbij is denken dat je altijd iets moet doen. "Van dat idee moet je af. Kijk naar kinderen die het vermogen hebben om zich te verliezen in de wereld om zich heen en met heel weinig tevreden zijn. Wij zitten alleen maar op dat schermpje te staren. Maar het is prima om even niets te doen. Het geeft je brein wat broodnodige rust."

4. Notificaties uit

Nu is het tijd om te handelen. Zet ten eerst je notificaties uit, zodat niet de apps maar jijzelf bepaalt wanneer je kijkt. Pauwels: "Apps weten exact hoe ze jou moeten triggeren, daar zit een fijnzinnige psychologie achter. Dus zet al die om aandacht vragende signalen uit!" 

5.  Bouw secondes in

Verplaats de apps waar je voor je gevoel te vaak op kijkt naar de tweede pagina. Daardoor kost het nét iets meer tijd en moeite om ze te openen. "Veel gebruik is onbewust: we pakken onbewust, ontgrendelen en openen. Het is een soort trance: het gaat automatisch. Het is dus zaak om ergens die seconde in te bouwen, zodat je even stil staat: is dit wel nodig?"

Afleiding door de smartphone wordt genoemd als oorzaak van meer auto-ongelukken. (Beeld: Getty)

6. Weg met felle kleuren

De hersenen slaan aan op felle kleuren. Pauwels: "Daarom zijn de balletjes van je notificaties felrood en zijn kleurrijke spelletjes als Candy Crush zo populair. Kijk of het je lukt om zo weinig mogelijk fel gekleurde apps direct zichtbaar te krijgen door ze in mappen op pagina twee te stoppen. Ons brein is dol op felle kleuren zoals rood, roze en felgroen."

7. Kom los

De truc bij deze laatste stap is om je smartphonegebruik daadwerkelijk te doseren. Dus stop je telefoon niet langer in je zak, maar in je tas. Neem hem niet mee naar de wc en leg je telefoon niet in je slaapkamer als je gaat slapen. "Deze drempels voorkomen dat alsmaar hersenloze pakken van je telefoon, apps refreshen en maar verder dwalen. Een gezond 2017 begint echt met een wat bewuster gebruik van je smartphone.