Kunstmatige intelligentie brengt
historisch Amsterdam tot leven
Toen De Jong twee jaar geleden op de Dam ging wonen ontstond bij hem het verlangen de geschiedenis van deze locatie levensecht te ervaren. Gefascineerd door de rijke historie van de stad, begon hij vervolgens aan een zoektocht naar de oudste afbeeldingen van Amsterdam. De kunstenaar:
" Zoveel historie, zoveel verhalen, tekeningen en schilderijen. Maar hoe zag het er nou écht uit? Ik wilde het proeven, het ruiken, er echt bij zijn.
Zijn video opent met een weergave van Rembrandts ets Gezicht op Amsterdam vanuit het noordwesten uit circa 1640. Molens draaien, het water vloeit en het wolkendek komt tot leven. De Jong ziet het nut van de nieuwe technieken: "
Met AI kunnen we niet alleen het verleden herbeleven, maar ook nieuwe perspectieven ontwikkelen en generaties inspireren om ons gedeelde verleden te verkennen.
De kunstenaar zegt toeschouwers uit te willen nodigen opnieuw verbinding te maken met het verleden. Met behulp van AI-tools zoals Stable Diffusion verfijnt hij beelden van zowel bekende als minder bekende kunstwerken.
Het ging me om de ontwikkeling van de stad en de belangrijke historische momenten. Welke shots zou ik maken van de stad als ik terug in de tijd kon reizen? Waar wil ik écht bij zijn? En hoe zou het beeld eruitzien door een moderne lens?