vrijdag 27 juli 2018

WAT IS AUTISME?

WAT IS AUTISME?

Autisme, heeft niet iedereen er een beetje last van? Of is dat nou juist het verkeerde beeld van autisme? Wat is het ook alweer? 
In Nederland hebben ongeveer 190.000 mensen een vorm van autisme. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Maar wat is autisme precies?

In Nederland hebben ongeveer 190.000 mensen een vorm van autisme
Autisme is een aangeboren stoornis in de ontwikkeling van de hersenen. Mensen met autisme verwerken alles wat ze zien, horen, ruiken en voelen anders dan mensen zonder autisme. Daardoor ervaren zij de wereld anders en hebben ze meer tijd en energie nodig voor allerlei dagelijkse dingen die voor mensen zonder autisme vaak heel simpel zijn. Omdat autisme een ontwikkelingsstoornis is, is het moeilijk te voorspellen hoe de stoornis zich ontwikkelt. 

VERSCHILLENDE VORMEN VAN AUTISME

Het is voor mensen met autisme ingewikkeld om te begrijpen wat er in een ander omgaat en zij vinden het moeilijk om te vertellen wat ze zelf beleven of denken. Door hun andere manier van informatie verwerken is de wereld voor mensen met autisme vaak onvoorspelbaar, chaotisch of bedreigend. Autisme is er in verschillende vormen, de verzamelnaam voor deze vormen is autismespectrumstoornis (ASS). Met het woord spectrum wordt aangegeven dat er grote verschillen zijn in de manier waarop autisme zich uit. Vroeger onderscheidden we verschillende 'soorten’ autisme: klassiek autismeaspergerPDD-NOShet syndroom van Rett en de desintegratieve stoornis. Deze indeling wordt steeds meer losgelaten. Tegenwoordig spreekt men van ASS.

WEL OF NIET WERKEN MET AUTISME?

Mensen met autisme hebben een sterk oog voor detail en hechten sterk aan structuur en voorspelbaarheid. Dit kan een groot voordeel zijn als de juiste werkomgeving beschikbaar is. Maar niet iedereen met autisme kan werken. In 2015 hadden bijna 13.000 mensen met een Wajong- of WIA-uitkering de diagnose autisme. In werkelijkheid ligt dit aantal hoger. Mensen die voor 2008 al een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvroegen staan niet altijd geregistreerd met een autistische stoornis. 
Autisme is aangeboren en dus vanaf de geboorte aanwezig. Het moment waarop de diagnose gesteld wordt kan verschillen – maar dat kan op elke leeftijd zijn – en is afhankelijk van de ontwikkeling. Je kunt aan iemand niet altijd zien dat hij of zij autisme heeft en soms duurt het lang voordat de diagnose van autisme is vastgesteld. Dit komt omdat lichamelijk onderzoek, zoals bloedonderzoek of een hersenscan, niet genoeg informatie levert. Autisme kan alleen worden aangetoond door naar iemands ontwikkeling en gedrag te kijken. 

IEDEREEN MET AUTISME IS ANDERS

Mensen met autisme zijn natuurlijk allemaal verschillend. Sommigen zoeken weinig contact met anderen, anderen doen dit juist wel maar dan op een manier die soms ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme met een verstandelijke beperking maar ook mensen met een goede intelligentie. Sommigen kunnen redelijk zelfstandig leven, anderen kunnen niet zonder hulp of ondersteuning. Het is ingewikkeld en lastig en soms ook angstig om te moeten leven in een wereld die jij niet begrijpt of die jou niet begrijpt. Het is soms even zoeken naar de beste structuur voor iemand met autisme, maar over het algemeen geldt dat regelmaat, duidelijkheid en rust goed zijn voor het dagelijks functioneren.   

LEES VERHALEN VAN VERSCHILLENDE MENSEN MET AUTISME OP UWVPERSPECTIEF:

NIET WERKEN:

  • Thijs van Gennip (28, Wajong) deed mee aan de Friendship Walk
  • Daan Vasse (29, Wajong) moest stoppen met werken omdat het echt niet ging
  • Irene (31, Wajong): 'Nooit een bioloog, wel werkloos' 
  • Ellard de Jong (46, Wajong) kwam door zijn assistentiehond Nina uit een sociaal isolement (video)
  • Melissa (21, Wajong) doet mee aan een Werkfit-traject. Ze is nog zoekend wat ze wel en niet kan. 
  • Jidske (WIA) heeft moeite met communiceren, maar kan zich in gedichten wel heel goed uiten. 

WEL WERKEN:

  • Verzekeringsarts Lujan Blankenstein (42) is autismeambassadeur en beantwoordt 4 vragen over haar werk als verzekeringsarts.
  • Marijn Bon (36) heeft alleen maar collega's met autisme
  • Tamara Lotterman (21, Wajong) werkt bij lunchroom Anders
  • Gijs Horvers (36) maakte van zijn autisme zijn werk 
  • Jurjen Bakker (42) maakte nieuwe vrienden door lotgenotencontact
  • Jesper (32) werkt bij Specialisterren, de ultieme werkplek voor mensen met autisme
  • Leander (31) is jobcoach voor werkzoekenden met autisme
  • Irene (33) kon eerst geen werk vinden, maar uiteindelijk vond ze toch een baan waar ze helemaal op haar plek zit.
  • Birsen Başar (1986) schreef het boek 'De jungle van autisme' waarin ze haar eigen ervaringen met werken met autisme beschrijft. 
  • Anne van de Beek (29, Wajong) begon haar eigen bedrijf en richtte de Facebookgroep Ondernemen met een chronische ziekte of beperking op
  • Pieter (31, Wajong) koos voor werk met minder complexiteit, zodat hij het langer volhoudt.
  • Levi Zoutendijk (37, Wajong-status) vond zijn droombaan bij het ministerie van Algemene Zaken via AutiTalent 

MEER INFORMATIE OVER AUTISME:

KIJKTIP:

De online tv-zender AutismeTV deelt ervaringen en kennis van professionals, wetenschappers, ouders en mensen met autisme. Kijk op het YouTube-kanaal van AutismeTV voor uitzendingen over uiteenlopende onderwerpen die mensen met autisme en hun naasten bezighouden.